Volt egyszer egy képregény

Volt egyszer egy képregény

Színes, magyar dokumentumfilm

 • Rendezte: Gábor Bence

 • Producer: Kárpáti György, Berta Balázs

  A képregény, mint jelenség, az utóbbi években a mozifilmeknek köszönhetően hazánkban is széles körben elterjedt; kevés olyan ember van, aki ne ismerné a Bosszúállókat, vagy éppen Pókembert. Rekordokat döntenek a legújabb képregényfilmek Magyarországon, de hatalmas rajongótábort mozgatnak meg a képregények is Magyarországon. A Volt egyszer egy képregény című dokumentumfilm átfogó képet ad a magyar képregényes kultúráról, érintve a képregény történetét a kezdetektől napjainkig, fókuszba helyezve a magyar képregény-kultúra fejlődését a rendszerváltástól indulva.

  Bemutatásra kerülnek a hazai gyártású képregényes sorozatok és szerzőik. A szemlénk Korcsmáros Gábor Rejtő-képregényeitől a legújabb mérföldkőig, a száz százalékban magyar szerzők által jegyzett, licenszelt Zorro képregény-sorozatig vezet, de megszólaltatjuk a most karácsonykor megjelent Hellboy különkiadás egyik rajzolóját, László Márkot is. Filmünk elkalauzolja a nézőt a rendszerváltás idején megjelenő képregény-kultúra szárnybontogatásaihoz, valamint a jelenleg futó sorozatok és kiadók világába. A magyar képregény-kiadók motivációjára, és a médium iránti elkötelezettségére is kitérünk. A film átfogó képet ad az online és offline képregény-vásárlási lehetőségekről; szó esik a legnagyobb hazai képregényes adok-veszek csoportról, illetve a több, mint 10 éve fennálló, egyetlen hazai képregény-boltról is. A nagy hagyománynak örvendő, évente három alkalommal megrendezendő képregény-börze múltja és jelene is terítékre kerül, a főszervező és egyben az egyik legnagyobb hazai képregény-kiadó vezetőjének, Harza Tamásnak a megszólalásával. Hazai képregény-szerzők nyilatkoznak a képregényről, mint megélhetési formáról. Bemutatásra kerül a legnagyobb hazai képregény-gyűjtő hatalmas gyűjteménye, aki az összes magyar nyelven megjelenő képregényt birtokolja.

  A film törekszik a képregények hazai helyzetének átfogó bemutatására a szakma megkerülhetetlen képviselőinek a megszólaltatásával.

  A film a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. támogatásával valósul meg.

  WordPress Video Lightbox Plugin