Volt egyszer egy téka

Volt egyszer egy téka

Színes, magyar dokumentumfilm

Bemutató: 2018. 09. 27.

 • Rendezte: Csizmazia „Cheese” Gábor

 • Írta: Csizmazia „Cheese” Gábor

 • Szereplők: Rudolf Péter, Hajós András, Simon Kornél, Puskás Peti, Mucsi Zoltán, Pálfi György, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence, Gigor Attila, Orosz Dénes

 • Fényképezte: Polgár András

 • Vágó: Polgár András, Bruzsa Gábor

 • Producer: Kárpáti György, Berta Balázs, Cseh Norbert

 • Hossz: 90 perc

 • Hang: Dolby Digital

 • Vetítési mód: DCI

 • Art besorolás: nem

 • Korhatár besorolás: Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott (III.)

  2018. január 31-én 22 évnyi működés után végleg bezárt az Odeon videotéka a budapesti Corvin moziban. Ezzel a VIII. kerület, utolsó legendás art videotékája is lehúzta a rolót, s az Odeon tékahálózat lassan a történelmi múlt részévé válik. Mindez jó alkalomként szolgált ahhoz, hogy néhány lelkes volt tékás és filmkedvelő emléket állítson nem csak az Odeon téká(k)nak, hanem az egész videókorszaknak, a nyolcvanas évek VHS aranykorának. A hatalmas erőfeszítések és rohamtempó eredményeképp most befejeződtek a munkálatai egy 90 perces, az alkotók szándéka szerint roppant szórakoztató és tanulságos dokumentumfilmnek.

  A Volt egyszer egy téka laikusoknak, fiataloknak is szórakoztató nosztalgiautazás, amelyben egykori tékások, törzskölcsönzők, ihletért betérő filmkészítők mesélnek a kölcsönzés bájáról, bebizonyítva, hogy a VHS-nek is létezett reneszánsza, bemutatja, mi fán termett a kölcsönzés, tiszteleg az összes tékás és szeretett vagy éppen macerás kölcsönző előtt. A filmben mások mellett olyan ismert médiaszemélyiségek, filmesek, színészek is megszólalnak, vagy közreműködnek, mint Rudolf Péter, Simon Kornél, Hajós András, Mucsi Zoltán, valamint Gigor Attila, Mátyássy Áron, Miklauzic Bence, Orosz Dénes, Pálfi György, Puskás Peti, vagy éppen az egykori profi ökölvívó világbajnok Kótai Mihály. Továbbá fontos szerep jutott a legendás hangú Bozai Józsefnek is!

  A Volt egyszer egy téka nem csupán beszélő fejekkel terhelt anekdotázás, hanem számos vizuális geggel, a VHS-hordozóra jellemző poénnal teletűzdelt, külön elkészített blokkokkal, és archív anyagokkal kiegészített vizuális patchwork, ami közé nem átallunk még pár másodperces tékás filmjeleneteket is néhol betoldani (mert valahol a filmismeretnek is ki kell ütköznie).

  A Volt egyszer egy téka világpremierje a 15. James CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál hivatalos programjában lesz. A bemutató kapcsán a CineFesten látható lesz Kevin Smith legendás téka-filmje a Shop-stop, és a fesztivál egy minikonferenciát is szervez, szeptember 16-án, vasárnap. 

  A Volt egyszer egy téka részben közösségi finanszírozásból készült, a Vertigo Média és a Hetedik sor közepe gyártásában. A film rendezője Csizmazia „Cheese” Gábor, egykori tékás, a hetediksor.hu társalapítója, akinek ez az első rendezése. A doku operatőre Polgár András, vágója Bruzsa Gábor, Polgár András, producerei Kárpáti György, Berta Balázs, Cseh Norbert, forgalmazója a Vertigo Média.

  WordPress Video Lightbox Plugin