Vertigo-filmek háziversenye a Nordic Council Film Award-ért

2013. szeptember 4.

Nyilvánosságra hozták a skandináv filmgyártás elismerésére életre hívott Nordic Council Film Award 2013-as jelöltjeit. A legjobb skandináv filmek versenyében a 47 ezer eurós fődíjra öt film esélyes: közöttük van a dán Thomas Vinterberg A vadászat című drámája, az izlandi Baltasar Kormakúr Dermesztő mélység című filmje, valamint a svéd Eat Sleep Die Gabriela Pichler rendezésében. A díjátadó október 30-án lesz az oslói Operaházban, az elismerést korábban többek között Lars von Trier, Aki Kaurismäki és Thomas Vinterberg is elnyerte már.

Ahogy Hanne Palmquist, a Nordisk Film & TV Fond ügyvezetője fogalmazott, az emberi oldal bemutatása, az egyének és társadalom viszonya, és ábrázolása visszatérő témája a skandináv filmnek, valamint az idei öt jelöltnek. Palmquist szerint nagyon fontos, hogy a skandináv film kivívott sikerei és eredményei után is képes legyen az északi film folyamatosan megújulni, s lankadatlanul keresse tovább a tehetségeket.

A vadászat cannes-i sikere után a magyar mozikban február 21-e óta nagy sikerrel megy, és jelenleg is megtalálható az artmozik műsorán. Izland első számú rendezője,  Baltasar Kormakúr novemberben érkezik a magyar mozikba egy vérbeli északi drámával (Dermesztő mélység) egy hajószerencsétlenség egyetlen túlélőjéről. Az Eat Sleep Die pedig velencei közönségdíjas volt tavaly, és versenyzett Torontóban is, decembertől pedig a magyar mozikban is látható lesz.

A Vertigo Média elkötelezett híve a skandináv filmgyártásnak, és továbbra is töretlen lelkesedéssel keresi a jövő skandináv sikerfilmjeit.

A Vertigo Média forgalmazásában még idén a magyar mozikba kerül a tavalyi torontói FIPRESCI-díjas skandináv koprodukció, a  Call Girl, a Fejvadászok alkotóinak új thrillere, a norvég Pioneer és a Camilla Läckberg bestselleréből készült svéd krimi, az Eltitkolt életek. Jövőre pedig érkezik Lars von Trier A nimfomániással, és egy vadonatúj bűnügyi mozi, a Jussi Adler-Olsen bestselleréből készült Nyomtalanul.

WordPress Video Lightbox Plugin