Sabaya és Volt egyszer egy képregény: két dokumentumfilm a CineFest CINEDOCS versenyprogramjában!

2021. április 9.

Két dokumentumfilm meghívást kapott a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CINEDOCS versenyprogramjába. A Sundance-díjazott Sabaya-nak Miskolcon lesz a magyar premierje, míg a hazai képregénykultúráról szóló Volt egyszer egy képregénynek a CineFesten lesz a világpremierje.

Két dokumentumfilm is meghívást kapott a 17. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CINEDOCS versenyprogramjába. A fesztivál idén szeptember 10-18. között kerül megrendezésre.

A Sabaya az idei Sundance filmfesztivál egyik szenzációja volt, s végül megnyerte a dokumentumfilmes világszekció rendezői díját. A svéd alkotás az Iszlám Állam áldozatainak egy tragikus csoportjáról szól: főszereplői jazidi nők, egy kurd kisebbségi csoport tagjai, akiket tömegesen rabolt el szexrabszolgának az ISIS. Egy önkéntes csoport halált megvető bátorsággal kutatja fel a családjaiktól évek óta elszakított fiatal lányokat az Al-Hol menekülttáborból/börtönből. A dokumentumfilm az éjszakai mentőakciókat örökíti meg, a megrázó találkozások, szöktetések minden idők egyik legmeghatóbb filmjének témájául szolgálnak. A Sabaya a szeptemberi CineFesten látható először Magyarországon, majd várhatóan novemberben kerül országszerte a mozikba.

A Volt egyszer egy képregény Gábor Bence dokumentumfilmje a magyar képregénykultúráról, a hazai képregény születéséről és első lépéseiről, a rendszerváltozás elhozta változásokról, valamint a képregény jelenlegi helyzetéről és lehetséges jövőjéről szól. A dokumentumfilmben megszólalnak mások mellett Harza Tamás (Kingpin kiadó, képregény-börze főszervező), Kertész Sándor (A „Szuperhősök Magyarországon”, illetve a „Pókember Generáció” könyvek szerzője), Szebeni Péter (képregényrajzoló/író), Korcsmáros Gábor (Korcsmáros Pál képregényrajzoló unokája), Kiss Ferenc (képregényszakértő), és Pálfi György (rendező). A dokumentumfilm világpremierje a CineFest CINEDOCS versenyprogramjában lesz, s utána a tervek szerint mozikban is bemutatásra kerül. A Volt egyszer egy képregény a Vertigo Média gyártásában, a Nemzeti Filmintézet Közhasznú Nonprofit Zrt. támogatásával készült.

A Volt egyszer egy képregénynek elkészült az előzetese, és a plakátja, valamint itt olvasható a sillabusza.

A Volt egyszer egy képregény közönségtalálkozóval egybekötött világpremierje mellett a film bemutatója alkalmából a tervek szerint képregénykiállítás, minikonferencia, képregénybörze és workshop színesíti majd a CineFest programját, amelyen több képregényszerző, -kiadó, -szakértő is részt vesz.

Budapest, 2021. április 9.

WordPress Video Lightbox Plugin