Öt Európa Filmdíj jelölés a The Hunt-nak

2012. november 4.

  Kapcsolódó film: 

Egy veszedelmes viszony

A Sevillai Európai Filmek Fesztiválján az Európai Filmakadémia és az EFA Productions szombaton nyilvánosságra hozta a 2012. évi Európai Filmdíjak jelöltjeit.A 25. Európa Filmdíj átadó egyik favoritja Thomas Vinterberg The Hunt című alkotása, amely Michael Haneke Szerelem című filmje mellett – a Szégyentelennel holtversenyben – a legtöbb jelölést kapta. Az idei Cannes-i versenyprogramban szereplő, s ott három díjat – köztük Mads Mikkelsen révén a legjobb színész elismerését, valamint az Ökumenikus zsűri díját – elnyerő alkotást öt Európa Filmdíjra jelölték. A The Hunt a legjobb film, a legjobb rendezés (Thomas Vinterberg), a legjobb színész (Mads Mikkelsen), a legjobb forgatókönyv (Tobias Lindholm és Thomas Vinterberg), és a legjobb vágás (Janus Billeskov Jansen és Anne Østerud) kategóriájában esélyes az elismerésre.

A The Hunt magyarországi forgalmazója a Vertigo Média kft., Thomas Vinterberg filmje várhatóan 2013. január 10-től látható a magyar mozikban.

A The Hunt mellett a Vertigo Média két másik filmjét is jelölték Európa Filmdíjra. Ken Loach Szesztolvajok című moziját a legjobb zene kategóriában (George Fenton) jelölték a rangos elismerésre, az Egy veszedelmes viszony cím dán történelmi drámát pedig a zene mellett (Cyrille Aufort & Gabriel Yared) a látványtervezésért (Niels Sejer) terjesztették fel Európa Filmdíjra. Utóbbi magyarországi mozipremierje november 22-én lesz, a Szesztolvajokat pedig október 18-tól már játsszák a hazai mozik.

Az Európai Akadémia mintegy 2,700 fős tagsága a jelöltállítást követően adja le szavazatait, a győztesek pedig december 1-én, a máltai Európai Filmdíj átadó ceremónián vehetik át díjaikat.

WordPress Video Lightbox Plugin