Oscar-jelölt a Carol, A szoba, az Egy háború, és az Amy – Az Amy Winehouse-sztori!

2016. január 14.

Budapest, 2016. január 14. Ma délután nyilvánosságra hozta az Amerikai Filmakadémia a 2016. évi Oscar-díj jelöléseit. A Vertigo Média négy filmje összesen 12 Oscar-jelölést kapott! Hat Oscar-díjra jelölték a Carolt, négy kategóriában nyerhet A szoba, az idegen nyelvű filmek között felterjesztették az Egy háború című dán filmet, a dokumentumfilmek között pedig nominált az Amy – Az Amy Winehouse-sztori! A Carol a legjobb adaptált forgatókönyv, színésznő, női mellékszereplő, operatőr, jelmez és zene kategóriákban nominált. A szoba a legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv és legjobb színésznő díjait nyerheti el. A szoba a legfontosabb öt Oscar-díj közül négy kategóriában kapott jelölést.

Február 28-án 88. alkalommal adják át az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjait az év legjobb filmes teljesítményeinek. Az Oscar-jelöltek listáját ma hozták nyilvánosságra: a legjobbak között 6 nominációt kapott a Carol, 4 jelölést A szoba és 1-1 kategóriában érdekelt az Amy – Az Amy Winehouse-sztori és az Egy háború című dán film.

A Carolt jelölték a legjobb színésznő (Cate Blanchett), női mellékszereplő (Rooney Mara), adaptált forgatókönyv (Phyllis Nagy), operatőr (Edward Lachman), jelmez (Sandy Powell) és zene (Carter Burwell) Oscar-díjára. Cate Blanchett-et hatodszor jelölték Oscarra, eddig kétszer el is nyerte a díjat, Rooney Marának ez a második Oscar-jelölése. Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven jelentette meg ötvenes években játszódó történetét, amely két nő szerelméről szól. A húszas éveiben járó Therese (Rooney Mara) Manhattan egyik nagyáruházában dolgozik eladóként, és naphosszat a jobb életről, és a szerelemről álmodozik. Egy nap találkozik a jómódú Carollal (Cate Blanchett), aki kihűlt házasságában vergődik, és amit talán csak kislánya iránti imádata tart egyben. A két nő között rögtön szikrázni kezd a levegő, és kezdetben ártatlannak induló találkozásuk az érzelmek hatására gyorsan elmélyül. A film az egyik nagy esélyese a 2016-os BAFTA-díjnak is, ahol a legtöbb, 9 kategóriában érdekelt, és korábban öt Golden Globe-díjra is jelölték. A Carol február 11-től látható országszerte a hazai mozikban.

Négy Oscar-jelölést kapott A szoba, amelyet az öt legfontosabb kategória közül négyben terjesztették fel az Akadémia elismerésére: a legjobb film, rendező (Lenny Abrahamson) legjobb színésznő (Brie Larson), valamint adaptált forgatókönyv (Emma Donoghue) Oscarját nyerheti el a film. Brie Larson a hétvégén megnyerte a Golden Globe-ot is, most az Oscar-díj favoritja is. A szobát a legjobb színésznő, valamint adaptált forgatókönyv kategóriákban jelölték a BAFTA-díjra is, valamint Larson-t az év felfedezettje díjára is felterjesztették, amelyről a közönség szavazati alapján döntenek.  A szoba Emma Donoghue világsikert aratott bestsellerének feldolgozása, január 28-tól látható országszerte a magyar mozikban.

A legjobb dokumentumfilm Oscar-díjára jelölték az Amy – Az Amy Winehouse-sztori, a legjobb idegen nyelvű film kategóriában pedig az Egy háború című filmünket is. Előbbi az év legjobb brit filmje BAFTA-díjra is esélyes, és nagy sikerrel futott a magyar mozikban is. Az Egy háború Tobias Lindholm, az Emberrablás rendezőjének, és Thomas Vinterberg rendező állandó forgatókönyvírójának az új filmje, amelynek a világ legrégebbi filmfesztiválján, Velencében volt a világpremierje. Dánia idei Oscar-nevezettjének főhőse egy afgán szolgálatot teljesítő dán katona, aki egy bevetés során heves harcokba kerül. Eközben felesége és három gyereke várja haza. Az Egy háború március 3-tól lesz látható a magyar mozikban!

A Carol, A szoba és az Amy – Amy Winehouse-sztori és az Egy háború magyar forgalmazója a Vertigo Média.

WordPress Video Lightbox Plugin