Négy Vertigo-film is a BAFTA jelöltek között!

2013. január 9.

Nyilvánosságra hozták a BAFTA-jelöléseket, a Brit Filmakadémia 2013. évi jelöltjeinek listáját. A díjra esélyes alkotások között négy Vertigo-film is szerepel: a Fejvadászok, The Hunt, Egy veszedelmes viszony és Kettős játszma című produkciók magyar forgalmazója egyaránt a Vertigo Média kft.

 

A legjobb idegen (nem angol) nyelvű film kategóriában két skandináv filmünket nominálták: a Fejvadászok és a The Hunt három másik alkotással verseng a BAFTA-díjért. A Fejvadászok minden idők legsikeresebb norvég produkciójaként nagy sikert aratott tavaly a magyar mozikban is, Thomas Vinterberg The Hunt (magyar címe hamarosan lesz) című drámája pedig 2012-ben Cannes-ban elnyerte a legjobb színész (Mads Mikkelsen) és az ökumenikus zsűri díját is. A decemberi Európa Filmdíj átadón Vinterberg a legjobb forgatókönyv elismerését is megkapta. A remek dán alkotás a tervek szerint február 21-től lesz látható a magyar mozikban.

 

Az idegen nyelvű filmek mellett a legjobb feltörekvő sztárt is díjazza a Brit Filmakadémia, a közönség szavazatai alapján. Ebben a kategóriában öt fiatal tehetség kapott jelölést, köztük Alicia Vikander és Andrea Riseborough. Előbbi az Anna Karenina és Egy veszedelmes viszony című filmekben nyújtott teljesítménye alapján kapta meg a kitüntetett figyelmet. Az Egy veszedelmes viszony november 22-től látható a magyar mozikban és még most is szerepel az artmozik műsorán, ráadásul a film az Oscaron és Golden Globe-on is versenyben van még.

 

A másik jelölt Andrea Riseborough a kritikusok egyöntetű véleménye szerint remek teljesítményt nyújtott a Kettős játszmában. A tehetséges fiatal színésznő néhány éve már megbízható karakterszínészként szerepel filmekben, a Kettős játszma főszerepe viszont igazi áttörés lehet számára. A Kettős játszma január 10-től látható a magyar mozikban.

WordPress Video Lightbox Plugin