Nagy Dénes kapta a legjobb rendező Ezüst Medve-díját a Természetes fényért!

2021. március 5.

Az idei Berlini Filmfesztivál második legrangosabb elismerésével, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvével tüntették ki Nagy Dénest a Természetes fény elkészítésében nyújtott teljesítményéért. A fiatal, ezzel a filmmel debütáló alkotó az első magyar elsőfilmes, aki elnyerte ezt a díjat a Berlinálé történetében. Hasonló sikerben utoljára 2017-ben volt része magyar filmnek ezen a rangos nemzetközi fesztiválon. Akkor a Testről és lélekről lett a fődíjas, amelynek rendezője Enyedi Ildikó idén már Mohammed Raszulof, Adina Pintilie, Gianfranco Rosi, Nadav Lapid és Jasmila Zbanic oldalán a zsűri tagjaként választotta ki a legjobbakat a versenybe került 15, köztük a két magyar alkotás közül. Az ítészek mellett a nemzetközi kritika is elismeréssel írt a második világháborúban, a megszálló magyar katonák sorsát követő Természetes fényről, amelyet a magyar forgalmazó, a Vertigo Média mielőbb szeretne hazánkban is bemutatni, amint kinyitnak a mozik.

A Screen Daily véleményformálója szerint Nagy Dénes filmje elmélyülést igénylő, elgondolkodtató, ugyanakkor gyönyörűen kidolgozott alkotás, amely illeszkedik a Mundruczó Kornél Fehér Isten, Nemes Jeles László Saul fia, illetve Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmje által fémjelzett új magyar filmhullámhoz. Hasonlóképp látja a megvalósítást a Variety kritikusa, aki kiemeli, hogy a film esztétikájának köszönhetően a nézők folyamatosan az események közelében érezhetik magukat, és maguk is szemtanúként szembesülhetnek a főhőssé emelkedő, rezzenéstelen arcú katonát, Semetka szakaszvezetőt követve a háború borzalmaival. A Hollywood Reporter ítésze azt emeli ki a Természetes fény kapcsán, hogy az némiképp szembe megy a kelet-európaiak, és főleg az oroszok által vászonra vitt háborús történetekkel.  Nagy Dénes lassabb tempót diktál, és úgy teremti meg az elborzasztó háborús atmoszférát, hogy sokszor a rémségeket nem is látjuk, csak érzékeljük a sztoikus főszereplő arcát, rezdüléseit fürkészve. A Filmstage szerzője lenyűgöző második világháborús filmnek tartja a Természetes fényt, amely belevési az emlékezetünkbe a háború alávalóságát. Az Awardsdaily recenziója pedig megjegyzi, hogy a film intelligensen megtervezett, művészien kivitelezett és megvalósított debütáló alkotás a rendezőtől, amelyben megismerhetővé válnak a háború áldozatai is. A szerző kiemeli, hogy a Természetes fény, akár a jövő évi Oscar-díj jelölt is lehet Magyarország részéről.

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készült Természetes fény a második világháborúban, a Szovjetunió megszállt vidékein játszódik, egy kiismerhetetlen, mocsaras erdőségben. A keleti fronton harcoló alakulatok mellett csaknem százezer magyar katona teljesített szolgálatot a front mögötti területeken. Semetka István – egyszerű magyar földműves – szakaszvezetőként teljesít szolgálatot az egyik gyalogos honvéd alakulatnál, amely a vidéket járva eldugott orosz falvakban illegális partizáncsoportok után kutat. A történet a katonák mindennapjait mutatja be Semetka szemszögén keresztül, aki parancsnokának váratlan halála miatt súlyos terhet kap a vállára.

A Természetes fény magyar-lett-francia-német nemzetközi koprodukcióban, a Campfilm gyártásában, a Mistrus Media, a Lilith films, a Propellerfilm és a ZDF Arte, a Novak Prod és a Proton Cinema koprodukciójában a Nemzeti Filmintézet, a Magyarországi filmszakmai adókedvezmény, az Eurimages, a CNC – Aide aux Cinemas du Monde, a National Film Centre of Latvia, a Riga City Council és a Kreatív Európa Media program támogatásával készült. Vezető producerei László Sára és Gerő Marcell.

A Természetes fényt a magyar nézők is láthatják, amint kinyithatnak a hazai mozik.

WordPress Video Lightbox Plugin