Kilenc BAFTA-jelölést kapott a Carol, kettőt A szoba!

2016. január 8.

Budapest, 2016. január 8. Ma reggel nyilvánosságra hozta a Brit Filmakadémia a 2016. évi BAFTA-díj jelöléseit. A legtöbb, 9 jelölést megosztva a Carol című Todd Haynes-film kapta! A Carol többek között a legjobb film, rendezés, adaptált forgatókönyv és színésznő kategóriákban nominált. Két-két jelölést kapott A szoba és az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. Előbbi a legjobb színésznő és adaptált forgatókönyv díjait nyerheti el, utóbbi a legjobb brit film és legjobb dokumentumfilm kategóriában esélyes.

 Február 14-én adják át a Brit Filmakadémia BAFTA-díjait az év legjobb filmes teljesítményeinek. A BAFTA-jelöltek listáját ma hozták nyilvánosságra: a mezőnyt 9 nominációval a Carol vezeti, A szoba és az Amy – Az Amy Winehouse-sztori 2-2 jelölést kapott.

A Carolt jelölték a legjobb film, rendező, adaptált forgatókönyv, színésznő, női mellékszereplő, operatőr, látvány, jelmez, és smink kategóriákban, azaz valamennyi fontos kategóriában nominálták a BAFTA-díjra Todd Haynes filmjét. Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven jelentette meg ötvenes években játszódó történetét, amely két nő szerelméről szól. A Carol a 2015-ös év egyik legvártabb alkotása volt, amelynek a világpremierje végül a világ legrangosabb filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás cannes-i seregszemlén volt. Rooney Mara végül a legjobb színésznő díjjal távozott Cannes-ból, és azóta az alkotás nemcsak számos kritikusi szervezetnél lett az év legjobb filmje, de folyamatosan díjazzák szereplőit és alkotóit. A Carol az egyik nagy esélyese a 2016-os Oscar-díjnak, és öt Golden Globe-díjra jelölték. A Carol február 11-től látható országszerte a hazai mozikban.

Két-két jelölést kapott A szoba és az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. A szoba Brie Larson alakítása révén a legjobb színésznő, valamint adaptált forgatókönyv kategóriákban jelölt a BAFTA-díjra. A szoba Emma Donoghue világsikert aratott bestsellerének filmfeldolgozása, amelyet három Golden Globe díjra jelöltek (legjobb dráma, legjobb drámai színésznő, legjobb forgatókönyv) és a főszereplő Brie Larson-t jelenleg az Oscar-díj favoritjának tartják a színésznők között. A szoba január 28-tól látható a magyar mozikban. Az Amy – Az Amy Winehouse-sztori az év legjobb brit filmje díjra esélyes, és jelölték a legjobb dokumentumfilmek kategóriában.

A Carol, A szoba és az Amy – Amy Winehouse-sztori magyar forgalmazója a Vertigo Média.

WordPress Video Lightbox Plugin