Két velencei film érkezik a mozikba a Vertigo Média forgalmazásában

2015. szeptember 4.

Tegnap vette kezdetét a világ legrégebbi filmfesztiválja, a 72. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál. A fesztivál programjából kettő már biztosan látható lesz a magyar mozikban: Alekszandr Szokurov Frankofónia című filmje az Arany Oroszlán egyik esélyese a nagyjátékfilmes versenyprogramban, a dán Tobias Lindholm Háború (Krigen) című alkotása pedig az Orizzonti versenyszekcióban szerepel. A nagyjátékfilmes szekcióban szerepel Alekszandr Szokurov Frankofónia című, francia koprodukcióban készült alkotása, amelyet előzetesen az Arany Oroszlánra esélyesebbek között emleget a szakma. Szokurov 2011-ben már nyert fődíjat Velencében a Fausttal, és a nevéhez fűződik az egyetlen snittben rögzített Az orosz bárka című alkotás is. Utóbbiban a szentpétervári Ermitázs volt a helyszín, a Frankofónia cselekménye pedig a Louvre-ban zajlik, ahol a második világháború idején a felbecsülhetetlen kincsek megóvása körül bonyolódnak az események. A film világpremierjét pénteken tartják Velencében, a nemzetközi előzetes itt tekinthető meg: https://vimeo.com/137850803. A Frankofónia 2016 elején kerül a magyar mozikba.

A Vertigo Média továbbra is kiemelten foglalkozik a skandináv filmek forgalmazásával. A dán Tobias Lindholm új rendezésének, a Háborúnak a világpremierje Orizzonti versenyszekcióban lesz. Lindholm előző filmjét, az Emberrablást szintén a Vertigo Média forgalmazta Magyarországon. Lindholm forgatókönyvíróként is ismert, ő volt a társ-forgatókönyvírója Thomas Vinterberg legutóbbi két dán filmjének, A vadászatnak, és a bemutatás előtt álló The Commune-nak (Kollektivet). A Háború főszereplője Pilou Asbæk (Fácángyilkosok, Emberrablás, Lucy, Borgiák), története pedig az afgán háborúban játszódik, ahol egy dán tiszt és csapata ellenséges tűz alá kerül, és a vezető, hogy mentse az embereit, az életére és családjára kiható döntést kénytelen meghozni.

Háború és a Frankofónia magyarországi forgalmazója a Vertigo Média, a filmek előreláthatóan 2016 első felében kerülnek a magyar mozikba.

WordPress Video Lightbox Plugin