Februárban érkezik az Oscar-esélyes Carol a magyar mozikba!

2015. december 17.

Budapest, 2015. december 17. Február 11-én érkezik a magyar mozikba az év egyik legjobbnak tartott és legjobban várt filmje, Todd Haynes Carol című alkotása a Vertigo Média forgalmazásában. A Carol Patricia Highsmith regényének adaptációja, amely az idei cannes-i nemzetközi filmfesztivál versenyprogramjában a legjobb színésznő díjat nyerte el Rooney Mara révén. Azóta az alkotást számos amerikai filmkritikusi szervezet az év legjobbjának kiállította ki, és öt Golden Globe-díjra jelölték (legjobb dráma, legjobb rendezés, legjobb drámai színésznő – Rooney Mara, legjobb drámai színésznő – Cate Blanchett, legjobb zene). A Carol az egyik nagy esélyese a 2016-os Oscar-díjnak, a szakma 5-8 kategóriában is várja a film jelölését, köztük a legjobb film, rendezés és színésznő kategóriákban.

 

Patricia Highsmith 1952-ben Claire Morgan álnéven és The Price of Salt címmel jelentette meg ötvenes években játszódó történetét, amely két nő szerelméről szól. A később Carol címmel is kiadott regényből az Oscar-jelölt Todd Haynes készített filmet. Haynes korábban a Távol a mennyországtól, az I’m not there – Bob Dylan életei, és a Bálványrock – Velvet Goldmine című filmekkel szerzett magának nemzetközi hírnevet. A Carol a 2015-ös év egyik legvártabb alkotása volt, amelynek a világpremierje végül a világ legrangosabb filmfesztiválján, az ‘A’ kategóriás cannes-i seregszemlén volt. Rooney Mara végül a legjobb színésznő díjjal távozott Cannes-ból, és azóta az alkotás nemcsak számos kritikusi szervezetnél lett az év legjobb filmje, de folyamatosan díjazzák szereplőit és alkotóit.

A Carol többek között a New York-i, és torontói kritikusok szerint is az év filmje, a new york-i, bostoni, torontói kritikusok az év rendezőjének választották meg Todd Haynes-t, számos helyen díjazták a film két színésznőjét, Cate Blanchett-et és Rooney Marát, a forgatókönyvet, a film ötvenes éveket megidéző jelmezeit és látványát.

A két Oscar-díjas Cate Blanchett a szakma szerint élete egyik legjobb alakítását nyújtja, és nem tartják kizártnak, hogy szerepéért harmadszor is elnyerje az aranyszobrocskát. Ez eddig csak Katherine Hepburnnek és Meryl Streepnek sikerült a filmtörténetben a színésznők között.

A Carol február 11-től látható országszerte a hazai mozikban, magyar forgalmazója a Vertigo Média.

A Carol mellett a Vertigo Média forgalmazza a díjszezon két másik siker várományosát is. A szoba Emma Donoghue világsikert aratott bestsellerének filmfeldolgozása, amelyet három Golden Globe díjra jelöltek (legjobb dráma, legjobb drámai színésznő, legjobb forgatókönyv) és a főszereplő Brie Larson-t jelenleg az Oscar-díj favoritjának tartják a színésznők között. A szoba január 28-tól látható a magyar mozikban. Frissen Európai Filmdíjat nyert az Amy – Az Amy Winehouse-sztori, amely a dokumentumfilmek között tucatnyi díjat nyert az elmúlt hetekben és az Oscar-díj elsőszámú esélyese kategóriájában.

 

Budapest, 2015. december 17.

WordPress Video Lightbox Plugin