Bergamóban nyert az Utóélet!

2015. március 15.

Budapest, 2015. március 15. – A tradicionális 33. Bergamo Nemzetközi Filmfesztivál első díját nyerte el szombaton este Zomborácz Virág Utóélet című filmje. A nemzetközi játékfilmes versenyprogramban összesen hét alkotást versengett, s a közönség szavazatai alapján hirdettek nyertest. A győztes Utóélet a közönségdíjjal együtt járó, 5 ezer euró értékű BFM-Banca Popolare di Bergamo díjat is megkapta az elismeréssel. Az elismerést Pusztai Ferenc, a film producere személyesen vette át a tegnapi zárógálán.

Az idén 33. alkalommal megrendezésre kerülő Bergamo Nemzetközi Filmfesztiválon összesen mintegy 120 alkotást vetítettek, de közülük csak hetet válogattak be a nagyjátékfilmes versenyprogramba. A kritériumok között szerepelt, hogy a kiválasztott filmeknek még nem volt Olaszországban vetítése, valamint olyan innovatív filmnyelve és stílusa legyen, amely illeszkedik a kortárs élet és kultúra komplexitásának és mélységének kifejezésére. Ezért is nagy elismerés, hogy Zomborácz Virág Utóélet című filmje nemcsak kiválasztásra került, de a közönség szavazatai alapján első helyen végzett a versenyben. Az új alkotók rivalizálásában a közönség elismerésével a nyertesnek járó 5000 euró értékű BFM-Banca Popolare di Bergamo-díjat is megkapta. Utóbbit azért hozták létre, hogy olyan új produkciókat ismerjenek el, amelyeket fiatal függetlenfilmesek, magas színvonalú munkával készítettek el, és támogassák őket további pályájukon.

Az Utóélet korábban számos nemzetközi sikert ért el, az ‘A’ kategóriás 49. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon az East of the West versenyprogramban szerepelt, az 59. Valladolidi Nemzetközi Filmfesztiválon (Seminci), Spanyolország vezető nemzetközi filmes eseményén pedig a „Meeting Point” válogatás legjobb filmjét illető díját kapta meg. A magyar mozikban szeptember 11-e óta látható az Utóélet, amelyet immár több mint 21 ezren láttak országszerte, s a rendező jelenleg is számos filmklub vetítésen találkozik a közönséggel.

Az Utóélet gyártója a Pusztai Ferenc vezette KMH Film, amely jelenleg többek között Árpa Attila Holtomiglan, Gigor Attila A kút és Pálfi György A hang című legújabb játékfilmtervét is fejleszti.

WordPress Video Lightbox Plugin