Az Egy veszedelmes viszony és A Hijacking tarolt a Dán Filmakadémia díjátadóján

2013. március 1.

Tobias Lindholm A Hijacking és Nikolaj Arcel Egy veszedelmes viszony című filmje tarolt a csütörtökön, Koppenhágában megrendezett Dán Filmakadémia díjátadón. Az év dán alkotásainak járó Robert-díjak legnagyobb esélyese az Egy veszedelmes viszony volt, amelyet a lehetséges 16 kategóriából 15-ben jelöltek a díjra. Végül 9 elismerést kapott az Oscar-, és Golden Globe-jelölt történelmi dráma: Nikolaj Arcel lett a legjobb rendező, Mikkel Boe Følsgaard a férfi-, Trine Dyrholm pedig a női mellékszereplő díjat kapta meg. Az alkotást emellett többek között a legjobb operatőri teljesítményért (Rasmus Videbæk) is jutalmazták.

Némi meglepetésre a legfontosabb díjak közül hármat is az A Hijacking kapott meg. Tobias Lindholm túszejtős drámája összesen öt Robert-díjat kapott, s elnyerte az év filmje, és az év forgatókönyve elismeréseket, főszereplője, Søren Malling pedig a legjobb férfi színész díját. Utóbbit Malling éppen Mads Mikkelsen előtt kapta meg.

A két alkotás így a 16 játékfilmes versenykategóriából összesen 14-ben nyerte meg a Robert-díjat. Nem volt a jelöltek között Thomas Vinterberg A vadászat című filmje, amelynek dán mozibemutatóját csak 2013-ban tartották.

Az Egy veszedelmes viszony és A Hijacking magyarországi forgalmazója a Vertigo Média kft. Előbbi november 22-től látható a magyar artmozikban, utóbbi mozibemutatója a tavasz folyamán várható.

WordPress Video Lightbox Plugin