Az Adéle élete és a francia film

2013. október 7.

A Budapesti Francia Intézet sajtóközleménye

Az Adèle élete a franciaországi bemutató másnapján kerül a magyar mozikba. A Budapesti Francia Intézet büszke arra, hogy a Vertigo Média partnereként hozzájárult a film megjelenéséhez. A francia filmművészet egyre nagyobb teret nyer Magyarországon, csupán 2012-ben 37 francia filmet láthatott a hazai közönség. A Francia Intézet a magyar forgalmazókkal szoros együttműködésben azon dolgozik, hogy minél több francia film kerüljön a magyar mozikba. Ezzel párhuzamosan saját vetítéseket is tart, amelyek során  klasszikus és kortárs alkotásokat mutat be.

A Vertigo Média nemrégiben két francia kasszasikert is bemutatott itthon: a Szerelem, örökség, portugál és a Tékozló szív című filmet. Idén tavasszal pedig, a Frankofón Filmnapok keretében, premier előtti bemutatóként láthatta a magyar közönség François Ozon A házban című thrillerjét.

A francia mozi most egy új, magával ragadó filmmel mutatja meg, hogy mit sem vesztett régi fényéből. Abdellatif Kechiche Adèle élete című alkotása, mely az idei Cannes-i Fesztiválon elnyerte az Arany Pálma-díjat, megkérdőjelezhetetlenül jelentős mű a francia filmművészet történetében. A fesztiválon a kritikusok már a legelső vetítés után az egekig magasztalták ; a gyönyörű szerelmi történetet többen „esztétikai sokknak” titulálták. Az erőteljes vizualitáson túl a film azt mutatja meg, hogy az élet úgy neveli az embert, ahogyan  a művészet táplálja létezését.

Abdellatif Kechiche az Adèle életét megelőzően már több nemzetközi díjat elnyert: Franciaországban egy-egy Césarral, a Velencei Filmfesztiválon pedig egy-egy Arany Oroszlánnal díjazták A kitérés, valamint A kuszkusz titka című filmjéért, melyeket a magyar közönség a Francia Intézet jóvoltából nemrég a miskolci 10. Jameson Cinefesten láthatott.

Maurice Pialat szellemi örököseként Kechiche munkája valós alakok mindennapjairól szól, akik a valóságos történetben saját bőrükön tapasztalják meg az igazságtalanságot. Abdellatif Kechiche alapos társadalomismerettel és elkötelezettséggel rendelkező rendező, filmjeitől és színészeitől odaadást és merészséget vár el. Léa Seydoux – aki Franciaországban már sztárnak számít – és a francia mozi új felfedezettje, Adèle Exarchopoulos,  a két főszereplő, olyan erős jelenléttel bír, hogy a néző egészen belefeledkezik az amúgy csaknem három órás filmbe.

A mű már franciaországi bemutatója előtt számos vitát kavart. Azonban – ezeken felülemelkedve – elsősorban a film művészi erejét érdemes észrevenni, amely ezt az élettől duzzadó, provokatív alkotást mesterművé teszi.

www.franciaintezet.hu

 

c.zanotti@inst-france.hu (Francia Intézet audiovizuális referense)

b.balla@inst-france.hu (Francia Intézet sajtóreferense)

 

Budapest, 2013. október 7.

WordPress Video Lightbox Plugin