Amerikai díjak A vizsgának

2012. október 16.

Töretlen a nemzetközi sikere Bergendy Péter A  vizsga című filmjének.

Hámori Gabriella a legjobb színésznő, Kulka János a legjobb színész díját nyerte el Bergendy Péter filmjében nyújtott alakításáért az Egyesült Államokban. A vizsga című film főszereplőit a New York-i Gotham Screen Nemzetközi Filmfesztiválon díjazták.

A vizsga című magyar alkotást ítélte az „Új rendezők” (New Directors) elnevezésű rangos versenyprogram legjobbjának a chicagói nemzetközi filmfesztivál zsűrije. A Bergendy Péter rendezésében, Köbli Norbert forgatókönyvéből, Hámori Gabriella, Nagy Zsolt és Kulka János főszereplésével készült film péntek este elnyerte az Arany Hugó díjat Észak-Amerika vezető játékfilm versenyén. Az amerikai és brit filmes szakemberek, filmkritikusok alkotta zsűri indoklásában kiemelte, hogy A vizsga „egy hidegháborús ügynök thriller fordulatos cselszövését az egyéni lojalitás és a rendőrállam ütközéséből fakadó lényegi kérdések felvetésével ötvözi”. Bergendy Péter filmje „a teljes magabiztosságot sugározó” rendezés által tűnt ki a mezőnyből – áll az indoklásban. Az Egyesült Államok legrégebbi játékfilm versenyét idén 48. alkalommal rendezték meg, 50 országból több mint 150 film és számos filmcsillag érkezett Chicagóba.

Bergendy Péter filmjének nemzetközi fesztiválélete továbbra is sikerekben gazdag. A vizsga nemzetközi premierjére az ‘A’ kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál East of the West versenyprogramjában került sor. A film magyarországi moziforgalmazója a Vertigo Média kft.

WordPress Video Lightbox Plugin