A Victoria az év német filmje!

2015. június 25.

Budapest, 2015. június 24. – Pénteken átadták a Német Filmakadémia az év legjobb filmjeinek járó elismeréseit. A Victoria hat díjat kapott és többek között az év filmje Lola-díját is kiérdemelte. A Victoria mellett három díjban részesült a Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban. Mindkét film látható lesz a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

A Német Filmakadémia átadta az év legjobb német filmjeinek járó Lola-díjakat. Az előzetes esélyeknek megfelelően tarolt a Berlinale-kedvenc Victoria. Sebastian Schipper új filmje összesen hét kategóriában volt esélyes, és hat esetben el is nyerte a német filmek legrangosabb díját. A Victoria lett a legjobb film, Schipper megkapta a legjobb rendező díjat, és a produkció elnyerte a legjobb színész (Frederick Lau), legjobb színésznő (Laia Costa), legjobb operatőr (Sturla Brandth Grøvlen) és Nils Frahm révén a legjobb zene díját is. Ezzel a Victoria messze a legnagyobb nyertese volt a díjátadónak, és több neves konkurenst is maga mögé utasított. A február 15-én véget érő 65. Berlinale, az ‘A’ kategóriás Berlini Nemzetközi Filmfesztivál egyik kedvence és igazi meglepetése volt a Victoria. A színészként is ismert Sebastian Schipper  rendező negyedik játékfilmje igazi technikai bravúr: dacára annak, hogy játékideje több mint két óra, és cselekménye Berlin különböző pontjain játszódik, mindössze egyetlen, vágás nélküli jelenetben vették fel, s ebben az esetben valóban nincsen szó rejtett vágásról, vagy trükkökről. Nem véletlen, hogy a Darren Aronofsky vezette játékfilmes zsűri a rendkívüli művészi teljesítményért Ezüst Medvével jutalmazta Sturla Brandth Grøvlen-t, a film operatőrét. A Victoria összesen három díjat nyert Berlinben, és kiérdemelte a Német Artmozik Szövetségének díját, valamint a Berliner Morgenpost olvasói zsűrijének elismerését is. A Victoria főhőse egy külföldi lány, aki Berlinben dolgozik, s egy éjszakai mulatozást követően találkozik egy helyi fiútársasággal. A kezdetben ártatlan ismerkedésnek induló kaland teljesen váratlanul egy bankrablásba torkollik. A Victoria hazai premierje a szeptember 11-én kezdődő 12. Jameson Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz, ahol a tervek szerint stábtag(ok) jelenlétében tartják a bemutatót. A Victoria fővárosi premierje a szeptember 24-én kezdődő Szemrevaló Filmfesztiválon lesz, ahol az új német, osztrák, svájci alkotásokat bemutató rendezvény nyitófilmje lesz, a tervek szerint a rendező jelenlétében. A Victoria ezt követően október 8-tól látható országszerte a magyar mozikban.

A Német Filmakadémia díjátadóján három díjat nyert a Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban. Az alkotás jelölt volt a legjobb film kategóriában is, végül a legjobb vágás, legjobb hang és legjobb látványtervezés elismeréseit kapta meg. A film magányos tinédzser főhőse a hackelés világában találja meg önmagát. Egy barátjával és annak ismerősivel közösen létrehozzák hacker csapatukat, a Clay-t, amely csapat briliáns módon tör fel biztonságosnak hitt rendszereket. A Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban július 9-től látható a magyar mozikban.

A Victoria és a Who Am I – Egy rendszer sincs biztonságban magyar forgalmazója a Vertigo Média.

WordPress Video Lightbox Plugin