A kíváncsiság kora lesz a Szabadesés kísérőfilmje a mozikban

2014. augusztus 27.

Budapest, 2014. augusztus 27. – Tóth Luca animációs filmrendező A kíváncsiság kora című animációs rövidfilmje lesz a Szabadesés kísérőfilmje a mozikban. A Szabadesés alkotói, a KMH Film és a Szabadesés moziforgalmazója, a Vertigo Média által meghirdetett pályázatra mintegy félszáz alkotás érkezett. Közülük teljes egyetértésben került kiválasztásra a korábban Annecy-ban különdíjjal jutalmazott animáció.

 

Tóth Luca 2011-ben szerzett BA diplomát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ahol animációs filmkészítést tanult. MA diplomáját tavaly vette kézhez a londoni Royal College of Art mesterszakán. Diplomafilmje, A kíváncsiság kora (The Age of Curious) idén a világ egyik legrangosabb animációs filmfesztiválján Annecy-ban különdíjban részesült. Azóta több mint harminc további fesztiválon vett részt, és különdíjat kapott a stuttgarti Internationales Trickfilm Fesztiválon, valamint megnyerte a brit Tenderpixel 2013-at. Az animációs rövidfilm lesz a Szabadesés kísérőfilmje a mozikban, így szeptember 25-től a filmvetítések A kíváncsiság korával kezdődnek. Pálfi György, a Szabadesés rendezője szerint A kíváncsiság kora már-már bátrabb munka, mint az ő filmje. Pusztai Ferenc producer nagyon sok érdekes ötlettel találkozott a pályázók filmjei között, amelyek közül az egyik legkülönlegesebb A kíváncsiság kora volt. Filmjének moziba kerülése kapcsán Tóth Luca úgy fogalmazott, “nagy rajongója vagyok Pálfi György munkásságának, a Taxidermia a kedvenc filmjeim közé tartozik, ezért is volt igazi megtiszteltetés számomra, amikor megtudtam, hogy én vagyok a pályázat nyertese. Nagy örömömre szolgál továbbá, hogy a filmem így a filmfesztiválokon kívül is látható lesz, és eljuthat a szelesebb magyar közönséghez.”

 

A kíváncsiság kora közel ötven pályamű közül lett kiválasztva. A beküldött filmek között több izgalmas amatőr darab, és számos profi film is szerepelt. Volt közöttük fikciós alkotás, animáció és dokumentumfilm is. A pályázat kiírói úgy vélték, felhívásuk elérte célját, és örömmel tapasztalták, hogy mekkora igény mutatkozik a kisformák készítői részéről a mozikba kerülésre. Úgy érzik, hogy A kíváncsiság kora feltétlenül megérdemli a mozibemutatást, így örömmel segítik Tóth Luca alkotásának vetítését a Szabadesés előtt.

 

Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut – Hölgyeim és Uraim!) Szabadesés című alkotása a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon példátlan sikert ért el, elnyerve a zsűri különdíját, a legjobb rendezés díját, valamint az Europa Cinemas Label díját. A szeptember 25-én a Vertigo Média forgalmazásában mozikba kerülő alkotás a KMH Film és a POPFILM gyártásában, nemzetközi koprodukciós partnerek bevonásával készült.

WordPress Video Lightbox Plugin