A Call Girl és az Enni, inni, meghalni az Európa Filmdíj kapujában!

2013. október 14.

Az Európai Filmakadémia nyilvánosságra hozta a decemberi Európa Filmdíj átadó Európa Felfedezés elsőfilmes kategóriájának öt jelöltjét. Az idei jelöltekről egy bizottság döntött, amelynek tagjai között volt két EFA igazgatósági tag, a svéd Helena Danielsson, valamint a magyar Kántor László, két EFA tag, a francia Pierre-Henri Deleau és a dán Jacob Neiiendam, valamint a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetségének (FIPRESCI) három képviselője, a török Alin Tasciyan), az orosz Andrei Plakhov és az olasz Marco Spagnoli.

Nagy örömünkre, a Vertigo Média két skandináv filmje is szerepel a nomináltak között.

A svéd Call girl Mikael Marcimain filmje, amely tavaly Torontóban elnyerte a nemzetközi kritikusok FIPRESCI-díját az elsőfilmek között, és kilenc kategóriában jelölték a Svéd Filmdíjra. A Call girl megtörtént eseményeken alapul: az egész Svédországot megrengető hetvenes évekbeli prostitúciós botrányt dolgozza fel, amelyben a neveket és helyszíneket megváltoztatták. A film bemutatása Svédországban ennek ellenére nagy botrányt váltott ki, különösképpen amiatt, mert a korábbi miniszterelnököt, Olof Palmét is úgy állította be, mint aki szintén fizetett kiskorú prostituáltaknak szexért. Palme fia ezért beperelte az alkotókat, és bár a pert elvesztette, a filmben a miniszterelnök jelenlétét és jeleneteit jelentősen lerövidítették. A Call girl december 5-től látható országszerte a magyar mozikban.

A szintén svéd Enni, inni, meghalni Svédország idei hivatalos Oscar-nevezése a legjobb külföldi film kategóriában. Az alkotás világpremierje a 69. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon volt, ahol a film a Kritikusok Hete szekció közönségdíját nyerte el. Az Enni, inni, meghalni öt kategóriában versenyzett a Svéd Filmintézet szervezésében megtartott Svéd Filmdíj átadón, ahol elnyerte az év legjobb filmje díjat, a legjobb rendezés, és forgatókönyv elismeréseit, valamint Nermina Lukac-ot a legjobb színésznőnek választották. A bevándorlók svéd helyzetéről szóló dráma  december 19-től látható országszerte a magyar mozikban.

Az Európai Felfedezés 2013 – Prix FIPRESCI díjának átadására Berlinben kerül sor december 7-én az Európai Filmdíjak ceremóniáján.

WordPress Video Lightbox Plugin